07 June 2013

Share this:

5 juni jl. werd op de PROVADA de Piet Kranenbergring uitgereikt aan Peter Dautzenberg als vertegenwoordiger van de Stichting Bijlmer Museum. Er ontstond enige verwarring, aangezien er naast de stichting van Dautzenberg nog een Stichting Bijlmermuseum blijkt te bestaan (deze keer zonder spatie). Hieronder een reactie van Bernadette de Wit van deze stichting.

5 juni jl. werd op de PROVADA de Piet Kranenbergring uitgereikt aan Peter Dautzenberg als vertegenwoordiger van de Stichting Bijlmer Museum. Er ontstond enige verwarring, aangezien er naast de stichting van Dautzenberg nog een Stichting Bijlmermuseum blijkt te bestaan (deze keer zonder spatie). Hieronder een reactie van Bernadette de Wit van deze stichting.

 

De stichting Bijlmermuseum feliciteert Peter Dautzenberg van harte met de toekenning van de Piet Kranenbergring. Hij is voorzitter van een stichting die ijvert voor een wijkmuseum over de roemruchte, veelbewogen geschiedenis van de Bijlmermeer. Ook heeft hij zich, net als wij, ingezet voor behoud van de flat Kleiburg en de bijbehorende parkeergarage.

Het wijkmuseum komt in de meest geslaagde deel van de Bijlmer: het autovrije woonpark in Engelse landschapsstijl, gelegen tussen de metrostations Ganzenhoef en Kraaiennest. De mensen achter de stichting Bijlmermuseum, George Munnik, Bernadette de Wit en Harriët Wagenaar, hebben zich vanaf 1990 ingezet voor behoud en versterking van dit deel van de stad. Eerst als bewonerswerkgroep en later als stichting die nauw met stedebouwkundigen en ambtenaren samenwerkte.

Dat Peter Dautzenberg en zijn wijkmuseum voor de geschiedenis van de Bijlmermeer hierop kan voortbouwen, stemt ons trots. Alle woningen in het GK-kwadrant liggen binnen een straal van 500 meter van de metro. Elders in de Bijlmer is deze afstand vaak langer. De gerenoveerde honingraatflats in de GK-buurt  – nu klusflat Kleiburg nog! – flankeren het monumentale metroviaduct dat een centrale waterlijn kruist, het hart van de buurt. Het stedebouwkundig ontwerp van de hele Bijlmer, en dus ook van deze buurt, is van ir. Siegfried Nassuth, een leerling van Cornelis van Eesteren. Het park is getekend door een andere leerling, mej. ir. Jakoba Mulder.

De redding van de GK-buurt uit het geweld van de algehele herstructurering die over de Bijlmer heen raasde, gepaard gaande met grootscheepse sloop en introductie van een afwijkend stedebouwkundig ontwerp, was taai. Keerpunt was een conferentie in 1998 met bewoners, ambtenaren en politici. Daar werden de bijzondere kwaliteiten van het ‘Bijmermuseum’, de bijnaam voor dit gebied, erkend. Sindsdien komt het begrip voor in stedebouwkundige programma’s van eisen en in het bestemmingsplan.

De stichting Bijlmermuseum hoopt dat het wijkmuseum voor de Bijlmermeer spoedig open kan. Nu nog erkennen van het Bijlmermuseumgebied als naoorlogs erfgoed.

Bernadette de Wit, voorzitter stichting Bijlmermuseum
bijlmerwit@chello.nl

Newsletter